دل کندن از وسایل اضافه مشکلیاست که همه ما هنگام خانه تکانی با آن برمیخوریم. احتمالا شما هم قادر به دل کندن از برخی وسایل تان نیستید. لباس، دستمال، یک شاخه گل، کیف، جعبه کفش، مواد غذایی و غیره که هیچ کاربرد و استفادهایندارد را احتمالا نگهداری میکنید. در چنین شرایطی دور ریختن وسایل استرس و ناراحتی ایجاد میکند. معمولا کسانی که توانایی دل کندن از وسایل اضافه را ندارند دچار درگیری فکری هنگام دور ریختن وسایل، اختلال در برنامه ریزی، درگیری برای یافتنجا و صرف زمان زیاد برای تمیزکاری میشوند. بهترین راهکار برای مقابله با چالش دور ریختن وسایل دریافت کمک از روانشناس است. پس همین حالا برای دریافت مشاوره استرس کلیک کنید.
فهرست مطالب
- دل کندن از وسایل اضافه
- علائم ناتوانی فرد هنگام دل کندن از وسایل اضافه
- وسایلی که فرد توانایی دل کندن از آنها را ندارد
- دل نکندن از وسایل اضافه چه پیامدهایی دارد؟
- چه عواملی سبب عدم دل کندن از وسایل اضافه میشود؟
- راهکارهای دل کندن از وسایل اضافه
- 1. ذهن خود را آماده کنید
- 2. از خانواده و دوستان کمک بگیرید
- 3. وسایل خود را اهدا کنید
- 4. از وسایلی که ارزش مالی بالایی ندارند به راحتی دل بکنید
- 5. از روانشناس کمک بگیرید
- داستانی واقعی
- چه وسایلی را دور بریزیم؟
برای دریافت مشاوره در زمینه دل کندن از وسایل اضافه (چه وسایلی را دور بریزیم ) میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
دل کندن از وسایل اضافه
دل کندن از وسایل اضافه بااحتکار متفاوت است. شدت علائمی که این افراد دارند از علائم افراد مبتلا به اختلالاحتکار بسیار کمتر است. مشکل در دل کندن از وسایل اضافی یعنی فرد توانایی دور انداختن یا جدایی از وسایل را ندارد. این افراد با فکر جداشدن از وسایل اضافی نیز دچار ناراحتی میشوند. بدون اینکه وسایل ارزشی داشتهباشند آنها را نگهداری میکنند. این افراد یک اتاق یا کمدی را انتخابمیکنند و در آنجا از وسایل خود (لباس، روزنامه، جعبه) نگهداری میکنند. فکر اینکه این وسایل شاید در آینده مورد نیازباشد، سببمیشود تا آنها را دور نریزند. این افراد شاید این مشکل را جدی نگیرندو به فکر درمان نباشند. شکل افراطی و شدتیافته این رفتار تشخیص اختلالاحتکار را خواهد گرفت. برای دریافت اطلاعات بیشتر در رابطه با اختلال احتکار کلیک کنید.
علائم ناتوانی فرد هنگام دل کندن از وسایل اضافه
نگهداری از وسایل مورد نیاز با اضافی تفاوت دارد. نگهداری برخی جعبه ها برای جابجایی ایرادی ندارد. اما نگهداری از جعبه حمل حیوان (آن هم وقتی حیوانی ندارید) عجیب است. افرادی که در دل کندن از وسایل مشکل دارند، نشانه های زیر در آن ها مشهود است.
- با دورریختن وسایل احساس ناراحتی دارند
- وسایل زیادی را در انباری نگهداری میکنند
- فکر اینکه شاید این وسیله در آینده مورد نیازشانباشد همیشه همراهشان است
- درگیری فکری در هنگام دور ریختن وسایل
- مشکل در بیرون ریختن وسایل
- احساس نیاز به ذخیره وسایل
- گرایش به کمال گرایی، اهمال کاری و بلاتکلیفی
- اختلال در برنامه ریزی
- نگهداری لباس های خیلی قدیمی
- نگهداری وسایلی که در موارد محدود مورد نیاز است
وسایلی که فرد توانایی دل کندن از آنها را ندارد
نگهداری از برخی وسایل به دردنخور در میان بسیاری از ما مشترک است. بعضی از افرادی که توانایی دل کندن از وسایل اضافه را ندارند، وسایلی مانند اقلام زیر را دور نمی ریزند.
- روزنامه ها و مجلات
- کتاب ها
- لباس ها
- اعلامیه و نامه ها
- صورت حساب ها و رسیدها
- لوازم خانگی
- ظروف پلاستیکی و جعبه های مقوایی
دل نکندن از وسایل اضافه چه پیامدهایی دارد؟
کسانی که توانایی دل کندن از وسایل اضافه را ندارند، به مرور پیامدهایی با آسیب های روانی تجربه خواهند کرد. پیامدهای ناتوانی در دل کندن از وسایل اضافه به شرح زیر است.
- گوشه گیری
- انزوا
- کمبود جا
- سختشدن تمیزکاری
- تحت تاثیر قرار گرفتن روابط شخصی
- اضطراب
- افسردگی
- استرس
- زوال عقل
- وسواس فکری-عملی
برای دریافت اطلاعات در رابطه با گوشه گیری و انزواطلبی کلیک کنید.
چه عواملی سبب عدم دل کندن از وسایل اضافه میشود؟
رفتار هر کس تحت تاثیر محیط، تربیت و ژنتیک است. شما برای تغییر هر عادتی باید ابتدا عوامل ایجادکننده آن را بیابید. ناتوانی در دل کندن از اشیا و وسایل اضافه معمولا به دلایل زیر اتفاق میافتد.
- یادگیری و الگوبرداری از پدر و مادر
- کسانی که اتفاق ناگواری برای آنها افتاده است.
- کسانی که پس از دور ریختن وسایلی به مراتب نیازمند آن شده اند.
- انتظار و تجربه یک رویداد استرس زا در زندگی
- افرادی که ترس از آینده دارند
- کسانی که دچار مشکلات مالی و عدم امنیت هستند.
بسیاری از افرادی که توانایی دل کندن از وسایل را ندارند دچار مشکلات زیر نیز هستند.
- کمبود توجه
- افسردگی
- اضطراب
- سوء مصرف الکل
برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه اختلالات اضطرابی کلیک کنید.
راهکارهای دل کندن از وسایل اضافه
برای اینکه از وسایل خود دل بکنید راهکارهایی وجود دارد. قبلا نیز اشاره کرده ایم که اگر جمع آوری وسایل به صورت افراطی اتفاقبیافتد تبدیل به اختلالی مرضی میشود. بنابراین شما برای جلوگیری از پیشروی این مساله باید به دنبال راهکار و درمان باشید. در ادامه 5 راهکار موثر برای دل کندن از وسایل اضافه را نام بردهایم.
1. ذهن خود را آماده کنید
قبل از شروع دور ریختن وسایل و قبل از اقدام، ذهن خود را آماده کنید، تا هنگام دور ریختن وسایل، احساس ناراحتی نداشته باشید. دل کندن از وسایلی که بابت آن پولپرداختهایم یا دوستشداریم بسیار سخت است. اما زمانی که هیچ نیازی به آننداریم یا مدلش به قدری قدیمیشده که دیگر مورد استفاده قرار نمیگیرد، نگهداری از آن منطقی نیست.
2. از خانواده و دوستان کمک بگیرید
دومین مرحله برای دل کندن از وسایل اضافی ، کمک از خانواده و دوستان است. برای انتخاب وسایل دور ریختنی از آنها کمک بگیرید، زیرا آنها وابستگی کمتری نسبت به وسایل شما دارند. پس از دل کندن از وسایل خودتان احساس سبکی خواهید کرد.
3. وسایل خود را اهدا کنید
سومین اقدام اهدای وسایلیاست که مورد نیازتان نیست. اهداکردن وسایل به نیازمندان و محتاجان اول حال روحی شما را خوب خواهد کرد. و در ادامه به این فکر خواهیدکرد که وسایلتان دست فردیاست که واقعا به آن نیاز دارد. در واقع وسایل شما دور ریخته نشده است. و به دست شخص دیگری استفاده میشود.
4. از وسایلی که ارزش مالی بالایی ندارند به راحتی دل بکنید
وسایلی که از ارزش مالی بالایی برخوردارنیستند و به مرور زمان به ارزش آنها چیزی اضافهنمیشود را به راحتی دور بریزید. با این کار وسایل بهتر و مناسبتری را برای خود تهیه خواهید کرد.
5. از روانشناس کمک بگیرید
ناتوانی شما در دور ریختن وسایل اضافه نشانه هایی از یک مساله روانی میتواند باشد. مشورت با روانشناس بسیار حائز اهمیت است. شما برای دل کندن از وسایل اضافه از روانشناس کمک بگیرند، به مرور احساس گناه و استرس پس از دل کندن از وسایل اضافه در شما کاهش مییابد.
برای جلوگیری از بدترشدن شرایط حتما درباره بیماری وسواس بخوانید.
داستانی واقعی
آقای گودرزی معلم ریاضی دبیرستان پسرانه بود. زمانی که به روانشناس مراجعهکرد همراه با کیسه ای از وسایل و ضبط صدا بود. داستان او از قرار زیر بود.
یکی از روزها هنگام ورود آقای گودرزی به سر کلاس درس، شاهد دعوای دو تا از شاگردانش میشود. او برای کمک اقدام به جداکردن آن دو میکند. آقای گودرزی شاگردانش را به آرامش و دوستی دعوت میکند. اما فردای آن اتفاق، مدیر حکم اخراج و دزدی از شاگردانش را به او میدهد!!!
آقای گودرزی بی خبر از همه جا مورد تهمت دزدی و ناسزاگویی نسبت به شاگردش قرار میگیرد. او هیچ راهی برای اثبات بی گناهی خود نداشت و نهایتا از مدسه اخراج شد. اسم آقای گودرزی بدنام شد. و به عنوان معلم بی ادب و دزد به طور کل از این شغل کنار گذاشته شد. او بعد از این رخداد هرجامیرفت حتی خرید، از اتفاقات فیلممیگرفت و صداهارو ضبط میکرد. ترس از اینکه مبادا دوباره اتفاقیبیافتد ونتواند آن را اثباتکند، سبب ایجاد این رفتار در او شده بود. به مرور آقای گودرزی از تمامی فاکتورها، رسیدها و وسایلی که فکرمیکرد روزی نیازمند آن خواهدشد، نگهداری میکرد.
آقای گودرزی هنگام صحبت با روانشناس گریه های شدیدی میکرد. به اثباتنرسیدن کارنکرده سبب ایجاد این احساسات و رفتار در او شده بود. اما مراجعه به روانشناس حال او را بهتر کرد. و در هر بار مراجعه به روانشناس از شدت علائم او کاسته شد.
چه وسایلی را دور بریزیم؟
وقتی فرد قبول کرد که باید وسایلی را دور بریزد، باید به این سوال پاسخ دهد که کدام وسایل وقت دور ریختن شان هست. افرادوسواسی در این مرحله به شدت دچار تزلزل شده و از این کار دوری می کنند. برای آسان تر شدن انتخاب برای اینکه ببنیید ” چه وسایلی را دور بریزیم ” قدم های زیر را بردارید.
1- خانه و فضای شما یک ظرفیت محدودی دارد پس نمیتوانید همه چیز را در آن نگه دارید.
2- وسایل را بر اساس این که در یک سال گذشته (در طول 4 فصل) استفاده کرده اید یا نه تقسیم کنید. نگاه کنید در خانه تان چه لباس، ابزار، وسیله، قطعه ای در یک سال گذشته دست نخورده مانده و اصلا کاربردی نداشته. آن ها بیرون بیاورید.
3- حال ابتدا وسایلی که طی یک سال گذشته استفاده کرده اید را براساس اینکه کهنه یا خراب هستند از سالمها جدا کنید. هر انچه که کهنه و بلااستفاده هست را دور بیاندازید. (گاه میبینیم پارچههای لباس به منظور تمیزکاری نگه داشته میشوند؛ بهتر است آنهایی که هنوز قابل استفاده اند را به ضعفا ببخشید و الباقی را به اندازه ای که احتمال استفاده دارند فقط نگه دارید. نگه داشتن مازاد این به هیچ دردتان نمی خورد).
4- آنچه که در یک سال گذشته استفاده کرده اید را بر اساس فصل در کمدها بچینید تا مرتب شوند.
5- حال نوبت به بررسی آنچه که در یک سال و بیش از آن استفاده نکرده اید می رسد. آن هایی که کاربردی هستند مثل آچارآلات و دستگاه های خاص که در موارد خاص به کار میآیند، چادر مسافرتی و…. را در محلی مناسب مرتب کنید.
6- سایر وسایلی و لباس هایی که قدیمی شده اند یا از مد افتاده اند را برای بیرون انداختن آماده کنید. برای مثال آباژور قدیمی که سال ها خاک میخورد، مبل ها یا فرش هایی که در انباری در حال پوسیده شدن هستند. همگی را می توانید به کسانی ببخشید به آن ها نیاز دارند. مطمئن باشید این کار حس بهتری در شما ایجاد میکند.
کلام آخر
با توجه به اطلاعاتی که از مطالعه مقاله بدستآورهاید، متوجهشدهاید که اختلالاحتکار با دل نکندن از وسایل اضافه تفاوت هایی دارد. اما موضوع اصلی ما دل کندن از وسایل و راهکارهایی برای آن است. از راهکارهای بالا استفاده کنید اما برای دریافت نتیجه باید شرایط به خصوص شما بررسی شود. مرکز مشاوره ذهن نو به صورت حضوری و تلفنی به مراجعان خدمات روانشناختی ارائه میدهد. برایکسب اطلاعات بیشتر با شماره درجشده تماس حاصل فرمایید.
برای دریافت مشاوره در زمینه دل کندن از وسایل اضافه (چه وسایلی را دور بریزیم ) میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
منبع: چه وسایلی را دور بریزیم ؟
:: بازدید از این مطلب : 30
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0