نوشته شده توسط : ذهن نو

دارونما یا پلاسیبو یکی از ابزارهای پرکاربرد در پیشرفت علوم درمانی است. پزشک در صورت عدم وجود درمان و داروی قطعی برای یک بیماری و در صورت وجود آن، با انگیزه راضی نگه داشتن روحیه مثبت بیمار؛ ماده خنثی و بی اثری برای بیمار تجویز می‌شود. از دارو نما در آزمایشات روانشناسی نیز استفاده می‌شود. استفاده از دارو نما به عنوان دارو بدون خاصیت است.

در واقع شخص در این شرایط به خودش تلقین می‌کند که دارو مصرف کرده است. در صورتی که این دارو الکی است و خواص درمانی ندارد. آزمایش های زیادی در روانشناسی به واسطه دارو نما انجام شد که در این مقاله به آن اشاره کرده ایم. پلاسیبو و دارونما کاربردهای زیادی دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

برای دریافت مشاوره در زمینه پلاسیبو و دارونما می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره  02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

منبع: دارونما و پلاسیبو | 2 کاربرد پلاسیبو و دارونما

پلاسیبو و دارونما چیست؟

منظور از دارونما و پلاسیبو، یک ماده خنثی است. موسسه غذا و دارو در رابطه با تعریف این دارو این چنین سخن می‌گوید: “یک ماده غیر موثر که ممکن است شبیه به عامل موثر باشد، اما هیچ ارزش پزشکی ندارد.” در این تعریف بی اثر بودن دارو نما از نظر درمانی مورد تائید قرار گرفته است. از دارو نما در آزمایشات روانشناسی نیز استفاده می‌کنند.

پژوهشگران از دارونما به چند دلیل استفاده می‌کنند که شامل اجتناب از نتایج منفی و غلط، تمایز اثرات دارو از نوسانات بیماری که در طول زمان اتفاق می‌افتد. و متمایز ساختن تاثیر فارماکودینامیک فرایند درمان از اثر روانشناختی می‌شود. در این مقاله توضیحات تکمیلی در رابطه با دارو نما داده‌ایم. برای کسب اطلاعات بیشتر، تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

تاریخچه دارونما

دارونما معادل فارسی پلاسیبو است. پلاسیبو واژه لاتینی است که به اعتقاد برخی، اولین بار توسط سنت ژروم اشتنبه در ترجمه لاتینی کتاب مقدس استفاده شد. همین ترجمه به اشتباه، مبدائی برای استفاده بعدی از واژه پلاسیبو برای هر مورد غیر واقعی شد.

برخی از افراد نیز معتقد هستند که اولین بار در قرن 14 میلادی در مراسم عزاداری برای مردگان از این اصطلاح استفاده شد. عزاداران حرفه ای به عنوان عضوی از خانواده فرد، این بخش از کتاب مقدس را می‌خوانند: من از پروردگار خود در سرزمینی که در آن زندگی می‌کنم، خوشنودم. که در ترجمه لاتین از کلمه پلاسیبو استفاده شده است.

در قصه کانتربری، چاسر نام چاپلوس دربار را پلاسیبو نامید. در قرن 16 این واژه برای جداسازی روش های جعلی از واقعی بکار رفت. برای تشخیص تسخیر روح فرد توسط شیطان؛ با دادن اشیاء دروغین و بررسی رفتارهای فرد، متوجه واقعی و غیر واقعی بودن تسخیر شیطان می‌شدند.

اولین سند پزشکی که واژه دارونما (پلاسیبو) در آن بکار رفت، در قرن 18 بود. در سال 1758 دیکشنری نوین پزشکی پلاسیبو را به عنوان طب یا روش معمولی تعریف کرد. سال 1811 فرهنگ لغت پزشکی پلاسیبو را به عنوان طب یا روش معمولی توصیف می‌کند. در 1811 فرهنگ لغت پزشکی کوینسی، پلاسیبو را اصطلاحی برای هر داروی سازگارتر با خشنودی بیمار تا نفع او تعریف می‌کند.

به اعتقاد برخی از افراد، مطالعه علمی بر دارو نما اولین بار توسط فردی به نام بیگل در سال 1918 آغاز شد. او در پژوهش بالینی برای ارزیابی آنتی توکسین بیناری دیفتری از دارونما استفاده کرد. در سال 1931 نیز برای درمان سل از آب مقطر به عنوان دارو نما استفاده کردند. که پس از آن دارونما به عنوان چالش درمانی مطرح شد.

طبق تحقیقات، دارونما می‌تواند 30 تا 70 درصد بیماران را با اثر مثبت مواجهه کند. این روش در درمان بیماری هایی مانند آلزایمر و پارکینسونبا موثر بود.

انواع کاربرد پلاسیبو و دارونما

کاربرد دارونما و پلاسیبو را می‌توان در پزشکی از جهات مختلفی در نظر گرفت. در این بخش مقاله راجع به انواع کاربرد پلاسیبو و دارونما توضیح داده‌ایم.

???? از جهت انگیزه

از جهت انگیزه پزشکان در تجویز دارونما علل های متفاوتی را بیان کرده اند. که به 4 دسته تقسیم کرده ایم.

???? تجویز دارونما با هدف کاهش رنج های عاطفی و روانی بیمار

???? دارونما با هدف پاسخ دادن به مراجعات مکرر بیمار به او داده شود تا زندگی برای پزشک راحت تر گردد نه اینکه نفعی به بیمار برسد.

????پزشک ممکن است که با هدف تشخیص به بیمارش دارو نما تجویز کند.

???? با هدف رفع علائم بیماری آن را تجویز کند. مثلا تزریق محلول نمک برای کاهش درد بعد از عمل جراحی

???? از جهت کاربرد

???? کاربرد آن به عنوان بخشی از مراقبت کلینیکی

???? کاربرد دارونما به عنوان کنترل هایی در تحقیق پزشکی

چالش اخلاقی کاربرد دارونما

کاربرد دارونما با چالش های اخلاقی مواجه است. به شیوه سنتی فرض بر آن بوده است که فریب جز ضروری به کارگیری دارونما در موفقیت است. به همین دلیل کاربرد دارو نما مورد اعتراض قرار گرفته و این را عمل غیر اخلاقی تلقی می‌کنند. اما در برخی موارد نیز آن را موردی برای گمراه کردن بیمار و نیت فایده رساندن توسط پزشک است.

موارد جواز به کارگیری دارونما

???? کاربرد غیر فریبکارانه دارو نما با اطلاع بیمار و انگیزه خیرخواهانه در هر صورتی جایز است.

???? کاربرد فریبکارانه دارونما در تحقیقات پزشکی برای بررسی اثرات داروهای جدید، به شرط کسب رضایت و اطلاع بیمار جایز است. در غیر این صورت فرد فریب خورده و به گونه ای سوء استفاده از بیمار تلقی می‌شود.

???? کاربرد فریبکارانه دارو نما در صورتی جایز است. که نجات جان بیمار یا دفع خطر و ضرر جانی از او متوقف بر آن باشد.

کلام آخر

پلاسیبو و دارونما یکی از روش های مورد استفاده در پزشکی و روانشناسی است. از این روش در بیماری آلزایمر و پارکینسون استفاده کرده اند که موثر نیز واقع شده است. برای استفاده از پلاسیبو و دارو نما باید رضایت بیمار وجود داشته باشد. خیلی اوقات موثر واقع شدن این روش نشان از نیاز بیمار به روان درمانی است. مرکز مشاوره ذهن نو به صورت تلفنی و حضوری به شما مراجعین گرامی خدمات ارائه می‌دهد. جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره زیر تماس حاصل فرمایید.

برای دریافت مشاوره در زمینه پلاسیبو و دارونما می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره  02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 تماس بگیرید.

منبع: دارونما و پلاسیبو | 2 کاربرد پلاسیبو و دارونما





:: برچسب‌ها: دارونما و پلاسیبو | 2 کاربرد پلاسیبو و دارونما ,
:: بازدید از این مطلب : 129
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : یک شنبه 15 بهمن 1402 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: