درمان شخصیت اسکیزوئید با توجه به بیعلاقگی آنها برای مراجعه به مراکز درمانی، موضوعی بسیار سخت و چالشبرانگیز برای درمانگر یا اطرافیان فرد مبتلا به شخصیت اسکیزوئید است. شخصیتهای اسکیزوئید درست مانند سایر اختلالات شخصیت هیچ تصوری از بیماری خود ندارند و احساس میکنند این رفتار دیگران است که باید اصلاح شود.
علاوه بر این، بیماران مبتلا به شخصیت اسکیزوئید معمولاً با درمانگران خود ارتباط مناسبی برقرار نمیکنند و این موضوع میتواند مشکلات بسیاری را در به پایان رساندن موفقیتآمیز درمان ایجاد نماید. اما با توجه به مشکلاتی که اختلال شخصیت اسکیزوئید برای فرد و اطرافیان او ایجاد میکند، لازم است که برای درمان و بهبود آن چارهای اندیشید. به همین خاطر ما در این مطلب راجع به اختلال شخصیت اسکیزوئید و روشهای درمان آن صحبت خواهیم کرد.
برای دریافت مشاوره در زمینه درمان شخصیت اسکیزوئید میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
منبع: درمان شخصیت اسکیزوئید
شخصیت اسکیزوئید و نشانههای آن
اختلال شخصیت اسکیزوئید بیش از هر چیز با میل فرد به تنهایی و عدم برقراری ارتباط با دیگران شناخته میشود. شخصیت اسکیزوئید معمولاً از جانب دیگران بهعنوان شخصیتهایی منزوی و غیراجتماعی شناخته میشوند و معمولاً در روابط اجتماعی نیز احساسات چندانی از خود نشان نمیدهند.
شخصیتهای اسکیزوئید اغلب ترجیح میدهند در مشاغلی قرار بگیرند که ارتباط چندانی با دیگران برقرار نکنند و البته باید به این موضوع نیز اشاره کرد که آنچه آنها به دنبال فاصله گرفتن از آن هستند روابط اجتماعی صمیمانه و نزدیک است و روابط سطحی مثل صحبت با فروشنده یک مغازه و یا پاسخ به اربابرجوع تأثیر چندانی در شرایط روحی آنها نخواهد داشت.
شخصیت اسکیزوئید معمولا تمایلی برای ازدواج و تشکیل زندگی مشترک یا حتی برقراری رابطه جنسی با دیگران ندارند و اغلب تنها زندگی میکنند. بااینحال در میان مبتلایان به شخصیت اسکیزوئید بعضی از افراد نیز ممکن است به دلیل اجبار اطرافیان و ناآگاهی از بیماری تن به ازدواج داده باشند اگرچه میتوان پیشبینی کرد که احتمالا زندگی زناشویی موفقی نخواهند داشت.
به خاطر داشته باشید که تشخیص گذاری در مورد درمان شخصیت اسکیزوئید، موضوع بسیار مهمی است که باید صرفاً تحت نظر متخصصین و با استفاده از تستهای تشخیصی صورت بگیرد. به همین خاطر درصورتیکه این نشانهها را در فردی میبینید، بهتر است پیش از قضاوت راجع به وی از یک روانشناس در این زمینه مشورت بگیرید. نشانههای اختلال شخصیت اسکیزوئید عبارتاند از:
_ بیمیلی نسبت به برقراری ارتباط اجتماعی با دیگران
_ بیمیلی نسبت به برقراری رابطه جنسی
_ نداشتن دوستان نزدیک و افراد قابلاعتماد بهجز اعضای خانواده
_ تمایل به مشاغل فردی
_ بیتوجهی نسبت به تشویق و انتقاد
_ سردی هیجانی در برقراری ارتباط با دیگران
درمان شخصیت اسکیزوئید
افراد مبتلا به انواع اختلال شخصیت معمولاً خود را فاقد بیماری و مشکل خاصی میدانند و بیشتر احساس میکنند اطرافیان هستند که رفتارها و خصوصیات اخلاقی نامناسبی دارند. به همین خاطر آنها کمتر برای درمان اختلال شخصیت خود به مراکز مشاوره مراجعه میکنند و در صورت مراجعه نیز معمولاً به دلیل مشکلات ثانویهای که به خاطر خصوصیات غیرمعمولشان ایجادشده مراجعه خواهند کرد.
برای مثال یک بیمار اسکیزوئید ممکن است برای حل مشکلاتی که در محیط کار برایش پیشآمده و یا به اصرار خانواده و به دلیل مشکلات ارتباطی درون خانواده برای درمان اقدام کرده باشد. به همین خاطر برقراری ارتباط از سوی درمانگر با این افراد معمولاً بسیار دشوار خواهد بود و همچنین نگهداشتن شخصیت اسکیزوئید در فرایند درمان نیز موضوعی بسیار چالشبرانگیز است. روشهای ردمانی این اختلال شخصیت به شرح زیر است.
????رواندرمانی
بهترین حالت برای درمان شخصیت اسکیزوئید استفاده از جلسات مشاوره یا رواندرمانی فردی است. در این جلسات هدف درمانگر بیش از آنکه درمان شخصیت اسکیزوئید باشد استفاده از راهبردهای درمان حمایتی برای کمک به بهبود شرایط فرد و ایجاد تغییرات مثبتی در زندگی وی خواهد بود.
برای رسیدن به این هدف معمولاً درمانگران از درمانهای شناختی-رفتاری استفاده میکنند و تلاش خواهند کرد تا با تغییر عقاید و باورهای بیمار راجع به روابط اجتماعی با دیگران و همچنین ارائه راهکارها و تکالیفی برای تغییر در نوع روابط اجتماعی فرد به وی کمک کنند تا از قالب معمول خود خارج شده و شرایط متفاوتی را تجربه کند.
????درمان شخصیت اسکیزوئید | دارودرمانی
تا امروز هیچ داروی خاصی برای درمان شخصیت اسکیزوئید شناخته نشده اما بااینحال برخی از متخصصین معتقدند که با توجه به شرایط بعضی از این بیماران استفاده از برخی داروها به بهبود شرایط آنها کمک خواهد کرد. درگذشته از داروهای ضد جنون برای این بیماران استفاده میشد اما امروزه نتایج پژوهشها نشان میدهد که استفاده از داروهایی مانند بوپروپیون میتواند تأثیر مناسبی در بهبود شرایط شخصیت اسکیزوئید داشته باشد.
با توجه به اینکه بوپروپیون معمولاً برای افزایش انگیزه و ایجاد تحرک در بیماران افسرده مورد استفاده قرار میگیرد، توانایی آن در تغییر شرایط شخصیتهای اسکیزوئید چندان غیرمنطقی به نظر نمیرسد.
????خانوادهدرمانی
یکی از مهمترین گروههایی که در درمان شخصیت اسکیزوئید باید به آنها توجه داشت اعضای خانواده و بستگان درجه اول این افراد هستند. هیجانات سرد و بیتوجهی آنها به روابط اجتماعی میتواند تا حد زیادی باعث افسردگی و احساسات منفی در بستگان درجه اول نظیر والدین، خواهر و برادرها و همینطور همسر و فرزندان فرد باشد.
در طی جلسات خانوادهدرمانی سلامت روان این افراد و مشکلاتی که با آن مواجه هستند موردتوجه و بررسی قرار گرفته و راهکارهای مناسبی برای برقراری ارتباط با شخصیت اسکیزوئید به آنان آموزش داده میشود. به همین خاطر درصورتیکه احساس میکنید یکی از نزدیکان شما دچار شخصیت اسکیزوئید است، بسیار اهمیت دارد که حداقل برای حفظ سلامت روحی خود و سایر اعضای خانواده از یک مشاور کمک بگیرید.
????گروه درمانی
یکی دیگر از روش های موثر برای درمان شخصیت اسکیزوئید، گروه درمانی است. با اینکه شخصیت اسکیزوئید هیچ تمایلی به حضور در جمع ندارند؛ اما این مشکل بعد از مدتی برطرف شده و افراد برای حضور در گروه انگیزه پیدا میکنند.
طبیعی است که در ابتدا در گروه ساکت باشد و هیچ گونه مشارکتی نداشته باشد. اما بعد از مدتی ارتباط برقرار کردن برای او ساده تر شده و از تجربیات خود سخن میگوید. نباید فرد را برای حضور و حتی صحبت کردن اجبار کرد. بلکه او خود به تدریج به فعالیت علاقه پیدا میکند.
اهداف درمان شخصیت اسکیزوئید
با اینکه برای درمان شخصیت اسکیزوئید روش های مختلفی وجود دارد؛ اما اهداف تمام آنها تقریبا یکسان بوده و بیانگر اهمیت درمان شخصیت اسکیزوئید است. برخی از این اهداف شامل موارد زیر میشوند.
کمک به فرد برای شناخت خود و افزایش عملکرد در زمینه های مختلف
سازگاری بیشتر با محیط و اطرافیان
کاهش اضطراب فرد در مواجهه با دیگران
تغییر احساسات و خلق و خو
تغییر نحوه تفکر و رفتارها
بالارفتن مقاومت فرد در مقابل آسیب پذیری
ایجاد توانایی مقابله با افسردگی و گوشه گیری
اهمیت درمان شخصیت اسکیزوئید
از آنجایی که مشکل عمده بیماران اسکیزوئید در برقراری ارتباط با دیگران است؛ آنها احتمالا هوش هیجانی پایینی داشته و نمیتوانند واکنش درستی نسبت به مسائل داشته باشند. شخصیت اسکیزوئید در معرض ابتلا به مشکلات گوناگونی قرار دارند که برخی از آنها شامل افکار خودکشی، بروز مشکلاتی در محل کار و یا مدرسه و دانشگاه، ابتلا به اختلالات روان، اعتیاد به مصرف مواد مخدر و الکل و… میشند. به همین دلیل شناسایی نشانه های این بیماری و همچنین درمان شخصیت اسکیزوئید؛ از اهمیت زیادی برخوردار است.
بیتوجهی به درمان شخصیت اسکیزوئید
درصورتیکه نسبت به درمان شخصیت اسکیزوئید اقدامی صورت نگیرد چه اتفاقی خواهد افتاد؟ برای پاسخ به این سؤال باید به این نکته توجه داشته باشید که منظور از درمان شخصیت اسکیزوئید بهبودی کامل آنها نیست و این افراد همیشه بهعنوان افرادی درونگرا و بیعلاقه به اجتماعات باقی خواهند ماند.
اما بااینحال در طی جلسات درمانی میتوان برای بهبود وضعیت و کاهش شدت تمایل آنها به انزوا اقداماتی را انجام داد. به همین خاطر بیتوجهی به درمان این افراد شاید آنها را با مشکل بزرگی مواجه نکند اما تا حدودی فرصت بهبود وضعیت را از آنها خواهد گرفت.
شاید بتوان گفت در صورت بیتوجهی به درمان شخصیت اسکیزوئید بیشترین مشکلات متوجه اطرافیان و وابستگان این افراد است. بیمیلی به روابط اجتماعی، خود فرد اسکیزوئید را چندان تحت تأثیر قرار نمیدهد اما باعث رنج و ناراحتی اطرافیان خواهد شد و به همین دلیل اقدام برای درمان این افراد میتواند به سلامت عاطفی و روحی اطرافیان شخصیت اسکیزوئید کمک کند.
سخن پایانی
شخصیت اسکیزوئید یکی از انواع اختلالات شخصیت است که به دلایل مختلفی ایجاد شده و عوامل زیادی بر آن موثر هستند. همچنین برای درمان آن نیز میتوان از روش های مختلفی بهره برد. تقریبا اهداف تمام این روش ها یکسان بوده و با کمک یک متخصص امکانپذیر هستند. افراد بهتر است برای اطمینان از ابتلا به شخصیت اسکیزوئید به روانشناس مراجعه کرده و همچنین درمان خود را کامل کنند. درمان شخصیت اسکیزوئید، فرایندی طولانی دارد و افراد باید در این دوران توسط درمانگر و خانواده مورد حمایت قرار گیرند. با اینکه احتمالا خودشان تمایلی به این موضوع ندارند؛ اما باید به آنها در مراحل مختلف درمان کمک کرد.
برای دریافت مشاوره در زمینه درمان شخصیت اسکیزوئید میتوانید در هر ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن ثابت با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
1.آیا امکان درمان افراد دارای شخصیت اسکیزوئید وجود دارد؟
درمان شخصیت اسکیزوئید باعث بهبود شرایط و روابط اجتماعی فرد خواهد شد اما بیماران دارای اختلال شخصیت هرگز بهطور کامل بهبود پیدا نمیکنند.
2.چرا بیماران اسکیزوئید تمایلی برای درمان ندارند؟
شخصیت اسکیزوئید نسبت به بیماری و رفتارهای خارج از عرف خودآگاهی ندارند و به همین خاطر دلیلی برای اقدام به درمان احساس نمیکنند.
3.آیا دارویی برای درمان شخصیت اسکیزوئید وجود دارد؟
دارویی که هدف آن بهصورت مستقیم درمان اختلال شخصیت اسکیزوئید باشد وجود ندارد اما بااینحال برخی از داروها مانند بوپروپیون میتواند برای کاهش نشانههای بیماری مفید باشد
منبع: درمان شخصیت اسکیزوئید
:: برچسبها:
درمان شخصیت اسکیزوئید ,
:: بازدید از این مطلب : 396
|
امتیاز مطلب : 14
|
تعداد امتیازدهندگان : 6
|
مجموع امتیاز : 6